Blues Happening Festival Zelzate (13-08-2022) report & photo credits: Freddie info organisatie: Blues Happening © Rootsville 2022 |
---|
Ivan Bonne, de duivel-doet-al van de 'Blues Happening' te Zelzate is zo iemand die je nooit kan of mag laten links liggen. Overal alom aanwezig is hij er ook met of zonder zijn team op andere festivals. Een blues man in hart en nieren die ook nog eens voor de programmatie zorgt in 'Café Century' en 'The Maple' te Ertvelde. Het is altijd wel een kermis gevoel hier op de markt van Zelzate, letterlijk en figuurlijk.
Op de affiches van de voorbije jaren prijkten onder meer headliners als Dog Jay & The Blue Jays, Marcus Malone, The Wildcards, Les Wilson & The Mighty Houserockers, Eddie Martin, Neal Black, Eamonn McCormack, Paul Lamb & The Kingsnakes, Carl Wyatt met een eertse aantreden van Archie Lee Hooker, Aynsley Lister, Mick Clarke, Norman Beaker, The Revolutionairs, The Hexmen, BB & The Blues Shacks en Maxwell Street.
Zo zie je meteen ook dat bij Ivan de liefde voor Britse bands aanwezig is, en ook dit jaar is dit niet anders dan met de 'Mick Pini Band'. Daarnaast staan in 2022 ook de Huntsville Detectives, Shakedown Tim en de Thomas Toussaint Band op de affiche. Al meteen een euvel opgemerkt, een podium dat door de zon serieus onderhevig was aan een verkeerde wasbeurt en zo stonden ook de muzikanten met hun wezen pal naar Lola gericht. Louis Neefs zou zingen van ...wat een leven. Misschien eens op tafel gaan kloppen bij de volgende gemeenteraad wat het grotere podium stond daar moederziel alleen en bovendien ook nog werkloos. Gelukkig konden we onze dorst lessen met 'Rodenbach' al zou dat niet tellen voor de ganse duur van deze blues happening en we waren maar met drie ;-) De muziek dan want daar hadden we een urenlange file voor getrotseerd...
Ronde 17.00 uur is het de eer aan de 'Huntsville Detectives' om deze 'Blues Happening' te openen. Met dit viertal krijgen we zowel blues, maar vooral ook roots op het programma. De band bestaat uit Mario Schreel, Geert Delaey, Hendrik Battiau en Francis Declercq.
'Ashgrove' was meteen hun aanzet om de sfeer hier opperbest te maken. Ik schreef dat het roots gehalte tamelijk hoog lag en meteen veerde ik recht bij het horen van 'Voodoo Cadillac' van 'Southern Culture on the Skids', meteen één van mijn favoriete nummers van deze band uit North Carolina en deze ik deze 'SCOTS' nog live aan het werk gezien op een vroegere 'Sjock' editie...Come on baby take a ride with me, Up the Mississippi down to New Orleans en ja hoor deze versie van de 'Huntsville Detectives' zeker zo goed.
Alsof Mario & co me nog verder wilde plezieren kregen we na 'Dark Night' van 'The Blasters' ook nog eens 'Keep On Lovin' Me Baby' van 'The Paladins' en zo was het hjier echt wel kermis voor ondergetekende. Van I Want you to love me, en I Want You to kiss me ging het met 'Sugar Rush' terug de bluesy kant op en wuifden deze 'Huntville Detectives' hier de 'Blueshappening' uit met het rhythm 'n bluesje 'That Train Don't Stop Here'. Hier in de versie van Los Lobos en zo kregen we a little bit of both worlds. Beschaamd dat ik deze band nog niet had gezien was mijn oordeel voor alweer een volgende Rodenbach.
Als tweede on the bill krijgen we al een oud gediende van onze Belgische bluesscène. Tim Ielegems aka Shakedown Tim stond samen met Steven Troch aan de doopvont van 'Fried Bourbon' en begeleidde tal van andere blues muzikanten als Roland, Gene Taylor en James Harman om er maar een paar te noemen. Naast Tim maken ook Ilias Scotch, Kurt Lens en Koen Van Peteghem deel uit van de band.
Ook nu zond Lola haar beste stralen richting podium en moet het een helse karwei zijn geweest voor de muzikanten om deze helse warmte te doorstaan. Met twee pracht albums in zijn koffer is het voor Shakedown Tim' a peace of cake om een setlist te gaan samen stellen. Zo start Shakedown Tim met 'How Long' uit zijn 'Hard To Catch' album uit 2016. Ook Wigle 'n Wogle' kan je op datzelfde album vinden. Met eentje van Eddie Boyd worden we meegenomen naar de Delta Blues en dan is er....Mambo, en wel te verstaan 'Junior's Mambo' uit 'Shakedown's Tho'down' uit 2018. Een nummer waarop ook Ilias Scotch zich ondanks de hitte kon in uitleven.
Met m'n 'compagnon de route' beleefde ik vorige woensdag nog een heuse Calypso night en zo wordt het hier ook een 'Wild Calypso Night' à la CW Stoneking, maar dit komt volledig uit Boom. Voor 'Crawlin' Kingsnake' mogen de bandleden even gaan verpozen in de schaduw à 30 graden en blijft Shakedown Tim solo in de braadoven. Niet van de wijs te brengen en zo blijft het maar van 'Rollin' and Tumbllin'...
Voor de derde band van deze 'Blueshappeing' zijn Ivan & co gaan shoppen bij onze noorderburen. Deze Thomas Toussaint Band behoort tot de betere harpers van zijn land en zagen we recent nog op 'Moulin Blues' aan de zijde van Lindsey Beaver & Brad Stivers maar vandaag hier in vol ornaat met eigen band. In 2016 werd hij bekroond als beste harmonicaspeler van Nederland en blijft al die jaren trouw aan de Chicago blues. Naast hem vinden we op het podium ook Harm van Essen (gitaar & zang), Dirk Wagensveld (bas) en Paolo de Stigter (drums & zang).
Openen doet Thomas Toussaint met 'I Don't Know' en 'Fourteen Dollars', net het equivalent voor nog enkele Rodenbachs. De diversiteit in zijn set haalt hij via wat rock 'n roll zoals bij de nummers 'Ain't That Lovin' You Baby' en Fats Domino's 'I'm Ready'. Voor blues opteert Thomas dan met 'Sit Down Baby' voor eentje van Otis Rush. Het was Tommy Ridgley die in 1961 de credits verwierf voor 'Double Eyed Whammy'. Tommy was destijds één van de vaste waarde in de New Orleans blues scène en zijn nummer werd talrijke keren gecoverd zoals ook door Tinsley Ellis.
Op 'Lookin' For Trouble' komen de krachtige harmonica grooves volledig in de spotlights te staan en gaan we stilaan naar de apotheose van Thomas zijn aantreden hier in Zelzate. Een laatste harmonica instrumentaaltje was door de lange solo misschien een ietsje teveel van het goede maar iedereen zijn ding natuurlijk. Wij kregen minder heugelijk nieuws te verwerken want we hadden ons hier door de voorraad 'Rodenbach' gewerkt. Yep, eens te raden gaan bij die van 'be-Mine Blues'
Als laatste band voor de avond is er de 'Mick Pini Band'. Veel adelbrieven maar toch relatief minder bekend in onze contreien, zeg maar onbekend. Naast het touren door Europa met B.B. King en het ondersteunen van bluesgrootheden als Buddy Guy, Freddie King en Jimmy Rogers: Mick Pini heeft een sterke aanhang verdiend, vooral in Europa. Eric Clapton beschreef hem in 1996 als ‘De legitieme opvolger van Peter Green’. Mick Pini is echter zonder twijfel een unieke levende legende op zich... het echte artikel. Zijn authentieke stem en uitmuntend gitaarwerk verpersoonlijken de blues op onnavolgbare wijze. Mick toert al meer dan 40 jaar de wereld rond. Hij leeft, ademt, speelt en zingt de blues met oprechte passie en leeft al heel wat jaren in Duitsland.
Aan zijn zijde staan naast Mick ook Roger Grentier aan de black & white keys, Gino Claeys aan de drums en de haast onherkenbare (zonder sigaret) bassist Jacky Verstraeten. Met 'Just Playin' kan je stellen dat Mick Pini hier opent met een nummer dat op zijn lijf is geschreven. Met 'I Just Want To Make Love' begeeft Mick en zijn band hier op glad ijs, het is trouwens de jaarlijkse kermis hier in Zelzate en er vloeide al heel wat drank. Mick bespeelt zijn sixstrings op een heel intense manier wat ook blijkt op 'I Got It Bad' en Freddie King's 'Big Legged Woman'. Helemaal blues wordt het met 'Hoochie Coochie Man' waarna een een medley volgt met als rode draad 'Hey Joe'.
De Texas shuffle 'Further on Up The Road' werd eerst opgenomen in 1957 door Bobby 'Blue' Bland maar de credits gaan naar Joe Medwick Veasey en Don Robey. Het nummer is daarna door vele gecoverd waaronder diverse versies van Eric Clapton. Toch altijd weer aangenaam wanneer het nummer terug wordt bovengehaald. Afsluiters van vanavond en deze 'Blues Happening' editie 2022 zijn de blues standard 'Key To The Highway' uit 1940, 'Every day I Had The Blues' uit 1935 en 'Looking For Somebody'. Wij waren reeds op zoek naar Ivan Bonne voor zijn tomeloze inzet voor dit event waar we hem uiteraard dankbaar voor zijn.
Doctor Livingstone van Gevarenwinkel op zoek naar een nieuwe voorraad Rodenbach.
zij waren er ook